Artikel

Enam Rahsia Pemasaran AirAsia

Dilahirkan pada tahun 2001, kini AirAsia telah menjadi satu jenama global. Tune Air Sdn. Bhd., daripada sebuah syarikat yang bermasalah, telah dijadikan sebuah syarikat penerbangan tambang murah bertaraf dunia oleh dua sahabat karib Fernandes dan Datuk Kamarudin Meranun.

Laman web syarikat penerbangan manakah yang pertama sekali anda akan tuju apabila anda ingin menempah tiket penerbangan untuk percutian keluarga anda yang akan datang? Sudah semestinya AirAsia. Saya pun sama seperti anda. Apabila teringat sahaja percutian, saya akan terfikir AirAsia dahulu. Kenapa begitu? Ia kerana mereka sememangnya mahu kita berfikir sebegitu.

Apabila jenama AirAsia terpampang sahaja di hadapan mata saya, saya akan hanya terfikir mengenai tiga perkara ini – Penerbangan Tambang Murah, percutian kita yang akan datang dan Tan Sri Tony Fernandes. Semua orang tahu AirAsia adalah sebuah syarikat yang amat kreatif menggunakan pemasaran, cara mereka begitu up-to-date, agresif dan berkesan.

Dilahirkan pada tahun 2001, kini AirAsia telah menjadi satu jenama global. Tune Air Sdn. Bhd., daripada sebuah syarikat yang bermasalah, telah dijadikan sebuah syarikat penerbangan tambang murah bertaraf dunia oleh dua sahabat karib Fernandes dan Datuk Kamarudin Meranun. AirAsia bukan sahaja telah membuat revolusi terhadap industri penerbangan di Asia, malah mereka juga mengubah industri pelancongan di benua ini. Dari aspek pemasaran, apakah teknik yang mereka gunakan sehingga mereka begitu berjaya sekali? Jom kita kupas satu persatu.

Sasaran pasaran. Pemasaran mereka, strateginya bermula di sini. Dengan berpaksi kepada kejayaan Ryanair dan Easyjet di Eropah, AirAsia memilih untuk menjadi peneraju industri penerbangan tambang rendah di Asia. Model ini amat sesuai dengan pasaran Malaysia dan Asia kerana penduduknya secara majoritinya tidak mempunyai pendapatan yang tinggi, dan tidak mampu menggunakan pengangkutan udara kerana kos tiket yang terlalu mahal pada masa itu, tetapi amat gemar melancong. AirAsia membuat pilihan pasaran yang amat tepat dengan model perniagaan mereka.

Penjenamaan syarikat yang mudah difahami. Apabila sasaran pasaran dikenal pasti, mereka membuat pilihan yang tepat tentang jenama mereka sendiri, iaitu nama AirAsia. Dengan memilih AirAsia sebagai jenama, mereka secara tidak langsung mengumumkan kepada dunia yang mereka ingin ‘menakluki’ industri penerbangan di benua Asia. Ia mudah difahami dan tidak perlukan penjelasan yang panjang lebar. Ia juga seolah-olah menyatakan kepada penduduk Asia yang AirAsia ini adalah milik kita semua. Lihat mereka kini, mereka telah pun berjaya ‘menakluki’ Asia.

Slogan. AirAsia perlukan sesuatu kenyataan untuk menyokong penjenamaan mereka agar lebih difahami. Satu tagline kemudiannya dipilih sebagai azimat. Kini, `Semua Orang Kini Mampu Terbang’ atau Now Everyone Can Fly telah diletakkan untuk membantu penjenamaan AirAsia. Tanpa menggunakan ayat atau perkataan yang canggih dan berbelit-belit, mereka mahu dikenali sebagai satu syarikat penerbangan yang mudah, berkualiti, selamat dan murah. Ini satu teknik pemasaran yang amat kreatif dan tenyata berkesan. Sesiapa sahaja jika ditanya, akan ingat tagline AirAsia ini.

Pemasaran dalam talian terus kepada pelanggan. Tanpa melalui ejen pelancongan sebagai penggerak utama dalam penjualan tiket, mereka menumpukan seluruh usaha ke arah pemasaran melalui internet dan e-Commerce. Mereka sedar bagaimana internet mampu mengubah dunia dan mereka mengeksploitasikannya untuk merealisasikan visi mereka. Penggunaan iklan secara online, laman web dan telefon pintar dijadikan kaedah utama berbanding cara tradisional yang menggunakan tiket fizikal ataupun tempahan melalui pusat panggilan setempat. AirAsia memastikan pengalaman dan expectation para pelanggan ketika membuat tempahan tiket secara dalam talian dijadikan satu pengalaman yang amat mudah. Ia berada di tangan anda sendiri, di telefon pintar anda.

Penggunaan media sosial. Mereka membentuk komuniti sendiri. Penggunaan media sosial perlu digunakan sebaiknya bagi menarik lebih ramai komuniti yang setia dengan AirAsia. Mereka berjaya membuat satu integrasi media sosial di AirAsia. Malah, Fernandes dan Kamarudin sendiri begitu aktif menggunakan media sosial. Mereka berinteraksi secara langsung dengan sesiapa sahaja. Mereka menggalakkan semua pekerja mereka menggunakannya dan berinteraksi melalui media sosial secara aktif dan agresif. Mereka sedar bahawa media sosial mampu menjadikan perhubungan online di antara satu sama lain sebagai satu persahabatan yang akrab. Ini strategi relationship marketing mereka.

Pemasaran melalui email. AirAsia sedar, syarikat media sosial akan sentiasa mengubah algoritma mereka dari semasa ke semasa. Kini pemasaran melalui media sosial tidak lagi semurah dahulu. Apabila komuniti yang besar terbentuk, mereka hanya perlu tumpukan perhatian kepada pemasaran melalui email, terus kepada komuniti mereka. Segala promosi dan pengumuman akan dihantar terus ke alamat email masing-masing yang jauh lebih mudah dan murah.

Click to comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Popular

To Top