Artikel

Mengapa Jenama Global Pilih Pemasaran Digital Menerusi Media Sosial?

Dunia pemasaran global kini sudah jauh berubah. Jenama-jenama terkenal dunia kini lebih tertumpu kepada pemasaran digital secara sosial media yang jauh lebih berkesan dan murah berbanding pemasaran secara tradisional.

Adakah anda masih ingat, ketika anda ingin membeli kereta berkuasa tinggi anda bulan lalu, anda ada meminta pendapat daripada dua rakan rapat anda di laman Instagram, yang baru sahaja membeli kereta yang sama sebelum itu?

Itu pun setelah kedua-dua mereka memuat naik gambar-gambar dan video mengenai kereta baharu mereka, dan menyatakan yang mereka begitu teruja sekali dengan reka bentuk, pengendalian dan prestasi kereta mereka.

Setelah anda melihat dan mendengar cerita mereka itu, anda yang dalam keadaan tergamam dan terliur itu pun terus ke laman Youtube untuk melihat beberapa ulasan profesional yang lain mengenai kereta yang sama. Nampaknya hampir semua mempunyai pendapat yang positif. Anda yakin dengan pilihan hati anda kali ini. Ketika itu pula, anda sememangnya merancang untuk membeli kereta baharu. Dengan perkembangan terbaharu rakan-rakan anda tadi, ia telah menguatkan lagi hati anda untuk terus pergi melihat sendiri dan menguji pandu kereta yang sama di bilik pameran. Sedar tak sedar, anda pun terus ke bilik pameran dan memandu uji kereta tersebut. Selang beberapa hari kemudian, anda ke sana lagi dan kali ini untuk membayar wang pendahuluan untuk bakal kereta baharu anda. Kini, kereta yang berkuasa tinggi itu telah pun menjadi milik anda. Kereta kebanggaan anda itu telah menjadikan jenama kereta berkuasa tinggi itu sebagai pemenangnya.

Dunia pemasaran global kini sudah jauh berubah. Jenama-jenama terkenal dunia kini lebih tertumpu kepada pemasaran digital secara sosial media yang jauh lebih berkesan dan murah berbanding pemasaran secara tradisional.

Mengapa? Kami telah membuat kajian dalaman pada pertengahan tahun 2014 untuk pasaran Malaysia sahaja dan kami mendapati, individu-individu dewasa kini:

1. Melayari media sosial dan membaca atau melihat kandungannya selama sekurang-kurangnya lapan sehari atau lebih.

2. Mempunyai sekurang-kurangnya dua atau lebih akaun media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Tumblr, Google+ dan Path.

3. Mempunyai sekurang-kurangnya dua atau lebih akaun mesej pantas atau Instant Messaging seperti WhatsApp, WeChat, Telegram, Blackberry Messenger, Facebook Messenger, Line, Viber dan Kik.

4. Berhubungan antara satu sama lain melalui rangkaian sosial dan mesej pantas atau instant messaging sekurang-kurangnya 10 jam sehari.

5. Berkongsi satu kandungan media sosial bagi setiap 87 atau kurang kandungan yang dibacanya.

6. Mempunyai anggaran seramai sekurang-kurangnya 893 rakan atau pengikut di setiap laman sosialnya.

7. Akan memberi satu pendapat dan komen tidak kira sama ada yang berbentuk positif ataupun negatif bagi setiap 18 kandungan Internet yang dibacanya di laman sosial, terutamanya kepada rakan-rakan yang dikenali rapat.

8. Di antara mereka, 78 peratus berkemungkinan besar akan membuat pembelian dengan berdasarkan kepada percaya atau `trust’ dengan pendapat dan cadangan rakan-rakan rapat di dalam rangkaian sosial mereka, berbanding iklan.

9. Kadar penyebaran atau virality terhadap setiap kandungan digital yang dibaca adalah sekurang-kurangnya 783 peratus lebih pantas berbanding pengiklanan tradisional sekiranya kandungan tersebut dianggap kreatif, unik, menyentuh perasaan atau emosi dan juga yang bakal memberi impak yang besar kepada pembaca dan rakan-rakannya.

10. Ada yang sudah pun menganggap yang media sosial adalah merupakan sesuatu yang jauh lebih penting daripada makanan dan tempat tinggal. Ia seakan-akan udara yang amat diperlukan berbanding lain-lain.

Kita yakin kajian yang sama telah dilakukan oleh agensi-agensi media sosial antarabangsa sebelum ini dan hasil yang hampir sama telah diperoleh. Bezanya ialah kajian pasaran mereka berlainan kerana kadar adaptasi bagi pemasaran secara media sosial ini bagi setiap negara adalah berbeza. Walaupun secara teorinya rantau ini agak ketinggalan berbanding di Barat, namun ia masih tidak terlalu jauh dan belum terlambat bagi kita mula membuat perancangan rapi untuk berada di landasan yang sama dengan jenama-jenama global yang lain di rantau ini. Mereka masih belum dapat menguasai sepenuhnya pasaran di sini kerana budaya yang berbeza.

Oleh itu, adalah amat penting bagi syarikat-syarikat di Malaysia untuk memahami statistik yang disebutkan tadi dan seterusnya menyediakan pelan perancangan pemasaran digital yang tersendiri dari sekarang. Sekiranya jenama-jenama global ini dapat memahami dan menguasai budaya kita, dan seterusnya mengadaptasikan budaya tempatan dengan strategi pemasaran mereka yang sudah pun tersedia sejak beberapa tahun lalu, mereka akan dapat memperkembangkan lagi pasaran mereka di sini dengan lebih pantas dan berkesan. Apabila ini berlaku, syarikat-syarikat Malaysia yang tidak mempunyai sistem pemasaran digital secara media sosial yang terancang, pasti tidak akan dapat bersaing lagi.

Click to comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Popular

To Top