Article

Tiada Bajet Untuk Pasarkan Produk. Kegilaan Apakah Ini?

Apabila tiba masanya saya bertanyakan tentang bajet dan berapa ringgit yang mereka telah peruntukkan bagi memasaran produk ini, hampir seratus peratus dari mereka berkata yang mereka tidak mempunyai bajet yang besar untuk ini.

Banyak syarikat terutamanya yang bersaiz kecil dan sederhana, menyediakan bajet yang lebih mengutamakan produk berbanding aspek-aspek lain. Saya ada berinteraksi dengan beberapa ahli pengurusan syarikat bersaiz sebegini dan mendapati mereka begitu bersungguh-sungguh dalam strategi produk dan perkara-perkara yang melibatkan pengeluaran produk mereka untuk dipasarkan, tetapi tidak merancang dengan teliti tentang bagaimana untuk memasarkannya.

Menurut mereka, kesempurnaan produk ini bakal menentukan kejayaan jualan yang akan mencorakkan halatuju syarikat. Saya yang mendengarnya pun terasa gerun, maklumlah banyak perkataan-perkataan yang canggih yang terkeluar dari mulut mereka. Tanpa produk yang baik dan pembungkusan yang berkesan, jualan tidak akan mampu mencapai sasaran yang ditetapkan. Kata mereka lagi, berpuluh ribu telah pun dilaburkan untuk pembuatan produk, dari A hingga ke Z. Ada yang berkata mereka telah menghabiskan beratus-ratus ribu ringgit untuk ini seperti yang telah diperuntukkan.

Saya dihubungi apabila produk-produk ini sedang berada di peringkat akhir iaitu ketika proses pemeriksaan kualiti dilakukan. Mereka kini sedang menunggu kelulusan dari pihak berwajib sebelum ia boleh dipasarkan. Nampaknya mereka amat berminat untuk menggunakan kaedah pemasaran digital. Sebab itulah saya dipanggil. Ya, ini satu strategi awal yang pintar. Setelah saya membuat beberapa kepastian tentang strategi keseluruhan korporat mereka, visi mereka, tentang produk dan bagaimana mereka ingin memasarkannya, saya biasanya akan boleh mengagak apa yang mereka ingin capai.

Apabila tiba masanya saya bertanyakan tentang bajet dan berapa ringgit yang mereka telah peruntukkan bagi memasaran produk ini, hampir seratus peratus dari mereka berkata yang mereka tidak mempunyai bajet yang besar untuk ini. Sebab itulah mereka memanggil saya untuk membantu mereka merangka satu strategi digital, bagaimana ia boleh dilakukan secara dalam talian agar mereka dapat memperolehi hasil yang maksimum dengan pelaburan yang berpatutan (sebenarnya kecil). Ini amat menarik sekali. Beratus ribu boleh dilaburkan untuk produk dan perkara-perkara yang sewaktu dengannya, tetapi tidak sanggup mengeluarkan peratusan yang sama atau hampir sama untuk strategi pemasaran dan penjualannya. Apakah kegilaan yang berlaku ini?

Ini fenomena yang pelik tetapi benar. Syarikat-syarikat yang bersaiz kecil dan sederhana ini tidak mempunyai bajet yang sama besarnya untuk pemasaran berbanding dengan apa yang telah dilaburkan untuk pengeluaran produk. Jumlah yang disediakan amatlah menyedihkan. Ia seolah-olah menggambarkan yang idea kreatif untuk strategi pemasaran dan jualan ini tidak begitu penting. Bajet ini juga seolah-olah menggambarkan pemasaran ini terlalu ‘senang’ untuk dilakukan, dan mungkin boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Bajet yang disediakan ini seolah-olah menggambarkan juga yang sebenarnya mereka mampu melakukannya sendiri cuma tidak mempunyai masa untuk Ini. Jadi mereka cuba untuk mendapatkan bantuan luar dengan bajet yang ada. Oleh kerana mereka memandang remeh tentang subjek pemasaran dan jualan ini, saya terpaksa menolak permintaan mereka. Saya menolak kerana mereka tidak respek dengan kreativiti yang bakal diperolehi, tidak respek dengan idea yang bakal dicurahkan dan tidak respek dengan kesukaran dalam membuat perancangan pemasaran yang rapi dan berkesan. Ini merupakan kelemahan yang amat ketara syarikat-syarikat kecil dan sederhana. Mentaliti mereka masih ditakuk lama.

Merek tidak mahu mengambil tahu yang setiap proses yang diwujudkan dalam pemasaran ada kosnya. Sebagai contoh, proses penyediaan laman web, pembayaran untuk penjenamaan, penulis blog, copywriter dan proofreader, perekabentuk grafik, penyediaan kandungan-kandungan untuk media sosial, gambar-gambar yang perlu dibeli, penyelenggaraan laman web, media sosial, pengoptimumkan enjin pencarian dan pelbagai aktiviti-aktiviti lain lagi yang memerlukan pelaburan yang sesuai. Ini belum lagi termasuk kos-kos yang perlu ditanggung untuk pembayaran untuk mengedarkan kandungan-kandungan ini ke pasaran seperti iklan-iklan dalam talian seperti Google Adwords, dan di rangkaian media-media sosial seperti di Facebook Page, Twitter, Instagram, LinkedIn dan sebagainya. Itu baharu untuk pasaran tempatan, dan belum lagi pasaran di rantau ASEAN mahupun Asia.

Penyediaan bajet untuk pemasaran perlu adil. Ia mungkin tidak setinggi dengan apa yang dikeluarkan untuk produk tetapi pihak pengurusan syarikat haruslah bertimbang rasa dalam menyediakan bajet yang bersesuaian untuk pemasaran produk mereka sendiri. Sekiranya tidak pasti bagaimana ia harus dilakukan, mungkin sudah tiba masanya mereka mendapatkan khidmat juruperunding untuk ini.

Click to comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Popular

Marketing Ideas.

© 2020. All Rights Reserved.

To Top