Article

Mengapa Saya Perlu Beli Dari Anda?

Tawaran nilai, atau value proposition ialah satu pengurusan persepsi dimana produk atau perkhidmatan itu dilihat bernilai oleh para pengguna. Bernilai di sini bermaksud mampu memberi manfaat kepada mereka, yang mampu memudahkan kehidupan mereka tidak kira sama ada dari aspek peribadi mahupun secara profesional.

Soalan ini bakal menentukan sama ada jenama anda akan kekal relevan ataupun tidak. Sebelum sesuatu jenama itu diperkenalkan di pasaran, pasukan pemasaran biasanya akan membuat persiapan beberapa bulan lebih awal. Ini bagi memastikan jenama produk atau perkhidmatan yang bakal dikeluarkan itu menepati semua kriteria yang membuatkan orang datang membeli. Salah satu kriteria yang perlu ada pada setiap jenama ialah tawaran nilai. Tawaran nilai, atau value proposition ialah satu pengurusan persepsi dimana produk atau perkhidmatan itu dilihat bernilai oleh para pengguna. Bernilai di sini bermaksud mampu memberi manfaat kepada mereka, yang mampu memudahkan kehidupan mereka tidak kira sama ada dari aspek peribadi mahupun secara profesional.

Kita mempunyai lambakan pilihan yang tidak pernah kita lihat sebelum ini. Terdapat pelbagai jenama diluar sana yang bersaing rapat diantara satu sama lain untuk mendapatkan pelanggan berbayar. Lihat sahaja industri membeli-belah secara e-dagang di Malaysia sebagai contoh. Dari Zalora, Lazada, Lelong, 11th Street sehinggalah kepada Carousell, Amazon, Mudah, Fashion Valet dan pelbagai lagi kesemua mereka hanya fokus kepada golongan yang gemar membeli-belah secara dalam talian. Ini baru satu sub industri e-dagang. Itu belum lagi sub industri e-dagang yang lain seperti portal membeli kereta. Kita ada Motortrader, Carlist, Oto, Carsome, Autoworld, Carbay, Mymotor dan sebagainya. Malah Mudah dan Lelong juga mempunyai seksyen untuk membeli dan menjual kereta di laman portal mereka. Kita belum lagi melihat industri-industri lain, yang mempunyai jumlah pilihan jenama yang menggila banyaknya.

Kesemua jenama ini yang bersaing rapat di antara satu sama lain ini setiap masa cuba untuk mencari sebab mengapa para pengguna perlu memilih jenama mereka, dan bukannya pesaing mereka untuk membeli sesuatu yang ditawarkan. Secara peribadi saya berpendapat, memandangkan apa yang dijual oleh setiap jenama yang saya sebutkan diatas tadi hampir sama, cubaan mereka untuk mencari tawaran nilai yang benar-benar terserlah dan kuat amatlah sukar. Secara keseluruhannya, dari mata pengguna mereka ini sama sahaja. Cuma bezanya ialah fungsi portal mereka, sama ada mesra pengguna ataupun tidak.

Jadi, sekiranya anda ingin bersaing dengan jenama-jenama sebegini hebat yang mempunyai para pelabur yang berpoket lebat, saya nasihatkan sama ada anda lupakan sahaja niat anda itu ataupun ubahkan sedikit tawaran nilai yang hampir sama tadi kepada sesuatu yang unik.

Beberapa hari lepas saya secara tidak sengaja terjumpa dengan satu portal yang dikenali sebagai Sewa. Saya melihat beberapa buah kereta yang mempunyai pelekat jenama ini tertampal di bahagian belakang kereta masing-masing. Itu di Shah Alam. Kemudian saya sekali lagi terserempak dengan beberapa individu yang memakai kemeja-T juga berjenama Sewa di sebuah masjid di Petaling Jaya. Lantas saya terus mencapai telefon saya dan terus mencari jenama ini di Google.

Moral dari tawaran nilai yang disediakan oleh portal Sewa ini amat menarik sekali. Mungkin terlalu banyak portal yang menjual produk, tetapi mereka menawarkan khidmat menyewa produk. Dengan sedikit perubahan yang dibuat pada model perniagaan yang ada, mereka menawarkan khidmat yang sedikit berlainan dari apa yang ada di pasaran dan ini bijak. Pada saya, pemikiran secara kreatif amat penting untuk berjaya. Tanpa kreativiti, kita pasti akan terjerumus dalam persaingan yang sengit. Para pengguna tidak akan dapat melihat kelebihan jenama kita apabila persaingan dalam sesuatu industri itu terlalu sengit.

Portal sewa.com.my ini nampak seperti baharu sahaja dimuatnaik, tetapi ia begitu unik sekali. Saya tidak begitu kenal dari dekat tentang jenama ini namun dari jauh manfaatnya amat terserlah. Saya sebagai pengguna merasakan portal ini amat berpotensi tinggi untuk pergi lebih jauh. Saya mempunyai beberapa benda di rumah yang telah lama dibeli tetapi jarang digunakan. Daripada berada di dalam bilik stor, lebih baik saya sewakan semuanya di portal ini dan boleh digunakan oleh orang lain juga. Dan yang penting setiap produk yang disewa semuanya diinsuranskan.

Sekiranya para pengguna boleh menjawab dengan baik mengapa mereka perlu membeli dari anda dan bukannya dari orang lain yang menjual produk yang sama, maka dengan sendirinya perniagaan anda pasti akan mampu bertahan lama dan kekal relevan pada masa akan datang.

Click to comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Popular

Marketing Ideas.

© 2020. All Rights Reserved.

To Top