Article

Bagaimana Untuk Menjadi Pemasar Yang Kreatif

Pemikiran anda sebagai seorang pemasar perlu menjadi lebih kreatif. Lakukan ini untuk melonjak tahap kreativiti anda untuk menjadi lebih baik dari sekarang.

Dalam permainan bolasepak, para pemain yang berada di bahagian tengah dikenali sebagai midfielder. Nama lain bagi mereka ialah playmaker, iaitu perancang permainan. Oleh kerana posisi yang strategik, mereka memikul bertanggungjawab besar untuk merancang dan mencorak permainan bagi memastikan sebanyak mungkin peluang dicipta kepada pemain-pemain di bahagian serangan atau striker, untuk menjaringkan gol. Bukan mudah untuk mencipta peluang-peluang ini. Mereka perlu ‘nampak’ peluang tersebut sebelum ia dirancang, mereka perlu tahu apa yang perlu dilakukan terlebih dahulu sehinggalah peluang tersebut diadakan dan mereka perlu kreatif.

Tanggungjawab para pemasar sama seperti para pemain midfielder tadi. Tanpa kreativiti yang baik, tanpa mempunyai strategi yang baik, tanpa mempunyai kepakaran dan teknik yang baik dan tanpa mempunyai pengalaman yang baik, berkemungkinan besar keseluruhan inisiatif pemasaran syarikat anda akan hancur berkecai.

Jika anda lihat di luar sana, keadaan kini terlalu ‘bising’. Di Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter dan YouTube contohnya, pelbagai jenis kandungan wujud di sana dari pelbagai jenis jenama dalam dan luar negara. Ada yang berkualiti, ada yang memperbodohkan diri sendiri dan macam-macam lagi. Mengapa? Ia semata-mata untuk mendapatkan perhatian bakal pelanggan untuk singgah sebentar dan melihat kandungan mereka dengan harapan akan berlakunya pembelian.

Anda perlu lebih menonjol lebih daripada mereka. Anda perlu berada di atas kebisingan tadi. Dan untuk melakukan ini, pemikiran anda sebagai seorang pemasar perlu menjadi lebih kreatif. Lakukan ini untuk melonjak tahap kreativiti anda untuk menjadi lebih baik dari sekarang.

Fahami siapa pelanggan anda. Terlalu banyak jenama di luar sana yang masih lagi membuat pemasaran secara umum, kepada sesiapa sahaja termasuklah yang berada di luar negara. Ini strategi yang merugikan. Sebaliknya strategi yang paling efektif untuk menarik perhatian pengguna ialah dengan mengetahui dengan lebih mendalam siapa pelanggan anda, di mana mereka berada, kategori umur mereka, jantina, apa yang mereka mahukan, bila mereka mahukannya dan di mana perhatian mereka tertumpu. Mungkin ada beberapa soalan lain yang boleh anda bina dari sini. Setelah menjawab kesemua ini, anda kini tahu siapa pelanggan-pelanggan anda.

Fahami tingkahlaku mereka. Anda boleh sama ada secara fizikal pergi ke pusat-pusat membeli belah atau secara dalam talian, melihat dan membuat sedikit pemerhatian dari jauh tentang gelagat pembelian mereka. Cuba anda lihat tingkah laku mereka sebelum mereka membeli, semasa mereka membeli dan selepas mereka membeli. Yang terbaik ialah dengan bertanyakan beberapa soalan tadi kepada rakan-rakan atau sesiapa sahaja yang anda kenali tentang produk atau perkhidmatan yang mereka gunakan yang menjadi pesaing anda. Ini penting untuk memastikan strategi anda kena pada soft spot yang mereka ada.

Jawab permasalahan mereka. Mengetahui masalah-masalah mereka bakal membantu anda mencorakkan strategi pemasaran anda, kerana dengan membeli produk anda mereka akan menyelesaikan masalah yang mereka hadapi bertahun-tahun dengan mudah.

Guna bahasa yang mereka gunakan. Menjual kepada golongan muda dengan menggunakan bahasa baku yang kedengaran agak keras, adalah tidak tepat. JIka anda amati betul-betul di Facebook contohnya, kebanyakan produk dan perkhidmatan yang dijual kepada orang Melayu akan mempunyai respon yang baik dari jumlah Like, Comment dan Share ialah apabila status yang ditulis itu berbahasa Melayu, dan bentuk penulisan yang agak pasar. Begitu juga dengan bangsa Cina, respon yang baik ialah apabila status tersebut ditulis dalam bahasa Cina yang agak pasar juga. Pemilihan perkataan dan cara penggunaan perkataan tadi juga penting, tidak boleh terlalu korporat atau sebaliknya.

Berada di sebelah mereka. Posisi jenama anda juga penting. Anda perlu membuatkan bakal pelanggan melihat jenama anda seolah-olah berada di sebelah mereka, menjadi ‘rakan’ mereka dan mereka melihat anda sebagai satu jenama yang mereka boleh harapkan untuk membantu mereka. Mereka melihat jenama anda tidak hanya mementingkan duit dan keuntungan semata-mata tetapi kepada ingin membantu.

Berikan idea, bukan suruh membeli. Contoh yang baik ialah IKEA, adakah mereka memaksa anda untuk membeli? Tidak. Mereka mahukan anda ‘mencuri’ idea hiasan dalaman dari kedai mereka untuk digunakan di rumah anda sendiri. Anda sendiri yang membuat keputusan untuk membeli. Kaedah yang sama anda boleh gunakan, berikan idea kepada pengguna dan dengan sendirinya mereka akan datang membeli kepada anda.

Click to comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Popular

Marketing Ideas.

© 2020. All Rights Reserved.

To Top